Zoeken

Week 10 #Mijnmuzebos (Herfst)


Keuzes, keuzes, vandaag in #mijnmuzebos. Wat zal ik op mijn camera schroeven: de macrolens, de telelens of de landschapslens? Na een kwartiertje heel rustig wandelend besluit ik mijn camera uit de tas te pakken en de telelens die erop zit te vervangen voor de landschapslens. Het moment dat ik weer klaar ben om verder te lopen, zie ik in de verte de twee reeën lopen. Ze lopen op hun gemak van de opgeploegde akker richting de bosrand. Kak.. Met de telelens had ik ze er makkelijk beeldvullend op gekregen. Met de landschaplens no way...


Afgelopen week zag ik een documentaire over de kwantum-natuurkundige David Bohm. Hij heeft ook een boek geschreven, maar die heb ik nog niet gelezen. Lopend in het bos mijmer ik er nog over na. Over de potentie van een moment.

Zie je de zon op de foto hierboven? Stel je eens voor dat jij de zon bent en alle zichtbare en onzichtbare stralen zijn de mogelijkheden wat je op dat moment hebt. Want realiseer je eens wat voor potentie een moment eigenlijk heeft.

Ik sta stil midden op het pad, ik kan op dat moment wel 1000 dingen doen met mijn lichaam, wellicht nog meer. Zo kan in plaats van stilstaan bijvoorbeeld een stap zetten en verder lopen. Ik kan naar Jack grijnzen, omhoogkijken naar de lucht, mijn telefoon pakken en mijn moeder (of mijn zusje, of Roland, of..) bellen. Ik zou een foto kunnen maken met mijn camera; van de boom in de verte, van het grassprietjes verder op. Ik kan op een been gaan staan, mijn arm omhoog doen, zwaaien met mijn linkerhand, mijn rechterhand...enzovoort, enzovoort.

Maar terwijl ik daar stil sta, kan ik ook innerlijk van alles doen. Of juist niet doen. Dat is de keuze uit alle mogelijkheden.

Ik kan glimlachen om een grap die iemand vertelde vorige week, verdrietig zijn om iets, ik kan 10.000 gedachten hebben op dat specifieke moment. Niet tegelijk, maar denk eens aan al je opgeslagen herinneringen, To Do dingen, personen, gebeurtenissen, waar ik op dat moment aan zou kunnen denken. Ontelbaar. Ik sta stil op het pad. In het moment vol met potentie, maak ik de keuze om gewoon te 'zijn'.

Stel je hebt een gesprek met iemand. In eenzelfde moment vol met potentie. Jullie beide keuze is om uit alle mogelijkheden die je kunt doen, maar 1 ding te doen en dat is met aandacht naar elkaar te luisteren. Elkaar aan te kijken zonder gedachten en oordelen. Terugkomend op de zonnestralen, alle zonnestralen (=mogelijkheden) zijn weg, er is er nog maar 1 en die is gericht op de persoon voor je. De persoon voor je, daar geldt hetzelfde voor, alle stralen zijn weg, behalve 1. Recht stralend naar de andere, de focus van beide personen ligt daar, bij je gesprekspartner. Ergens in het midden, raken de stralen elkaar. Connectie!
11 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven